Logga in
 
Skicka per e-post

Hjälp för inloggning

  • För att få tillgång till ditt lösenord anger du din e-postadress i inloggningsrutan.
  • Lösenordsfältet lämnar du tomt.
  • Fyll i kryssrutan "påminnelse av lösenord".
  • Klicka logga in och vänta sedan på ditt lösenord som automatiskt skickas till din e-postadress inom ett par minuter.
 
2021-07-28 04:03:50
3
7055--45
2223b8fc067ee46d4644413c3e700b5b
Tillbaka

Boken ”Missionen”

Boken ”Missionen” – en mordhistoria med Neurosedynkatastrofen som bakgrund

 En skönlitterär bok om mord och hämnd – i neurosedynkatastrofens fotspår! Det låter väl synnerligen spännande? Själv blev jag eld och lågor inför upplägget och beställde boken direkt. Men ack, så besviken jag blev! 

 Jag är ledsen att behöva säga det, men detta är en av de sämsta böckerna som jag läst. Författarens språk är faktiskt uselt. Det är nog första gången som jag läser en bok, där författaren inte vet hur kommatecken används. Språkligt ligger författaren på högstadienivå. Dessutom är personporträtten platta och intetsägande, handlingen är ostrukturerad och texten kryllar av faktafel. När det gäller neurosedyn har han missuppfattat både årtal, händelseförlopp och ger en icke trovärdig bild av hur neurosedynskadade lever sina liv idag. 

Missionen är den 72-årige författaren Åke Danielsson andra bok. Han debuterade som 70-åring, efter ett yrkesliv inom helt andra områden. 
Handlingen i boken grundar sig på att en släkting till en neurosedynskadad kvinna vill hämnas på de höga herrar som tjänat stora pengar på Neurosedyn och som sedan gör allt för att slippa undan sitt ansvar. Grundidén till boken är faktiskt riktigt bra, det är bara väldigt synd att författaren inte klarat av att leverera en läsbar bok. 
I ärlighetens namn läste jag inte ens ut den. Den är helt enkelt inte värd besväret. 

Det räcker faktiskt att läsa texten på baksidan av boken för att kunna avfärda den som illa skriven:
”Boken handlar om fyra människor som i efterkrigstidens Europa såg möjligheten att skapa ett bättre liv än deras föräldrar kunnat. 

I 1950-talets slut inträffade en katastrof förorsakad av ett läkemedel. Kvinnor som av läkare fått Neurosedyn förskrivet födde missbildade barn. Den bestod i att dessa barn föddes med handikapp från att fingrar saknades till hela armar. Fyra unga män var alla på ett eller annat sätt involverade. 

Under tre år dabbades 1000-tals människor i hela västsvärlden av dessa obotliga skador. Vid den rättegång som följde blev både den svenska och den tyska tillverkaren ådömda stora skadestånd.

En berättelse om ett årtionde vilket kom att förändra livet för många. Men 35 år senare skulle rättvisa skipas. Eller…”

I rest my case…

/Hanna Isaksson
 

Kommentarer

22
12
feb
2012
( bild saknas )

Vad synd! 

12 feb 2012: Jag hade definitivt köpt den här boken om jag hittat den i bokhandeln eller på nätet. Alltid kul att läsa om saker som man är lite insatt i. Men det här lät inte bra.Trist!
Jag har läst en skönlitterär bok om neurosedyn och läkemedelsindustrin, Stark medicin av Arthur Hailey. Då, för mer än 20 år sedan, tyckte jag den var jättebra. Kanske skulle jag ta och läsa den igen. Den finns inläst på Daisy Reader och jag såg att den också finns till försäljning på Tradera
// Tina Henriksson (3 inlägg)