2021-03-01 08:55:21
3
7055--45
2223b8fc067ee46d4644413c3e700b5b
TillbakaTV-tips!, 24 april
Projektet Handikapphistoria i kulturarvet, HAIKU, hade en upptaktskonferens den 22 mars om Livsbild, en insamling av livsberättelser. Vårt projekt drivs av Handikapphistoriska föreningen och Nordiska museet.
Anmäl innehåll
Anser du innehållet på denna sida vara felaktigt eller stötande så ber vi dig kontakta oss via länken nedan.
Anmäl inlägg
Liknande trådar
(Inga liknande inlägg)
Taggar
(Inga taggar)
Tisdag 24 april sänder Kunskapskanalen i SVT från vår konferens. Under ”UR Samtiden” visar man kl. 16.00: Livsbilder: ”Tolererad, respekterad och erkänd”, föreläsning av etnologen Oscar Pripp. Kl. 16.55 sänds ett samtal med Bengt Lindqvist, Maria Johansson, Lolo Danielsson och Hans Bergström med Gabriella Ahlström som samtalsledare; ” Betydelse av egna och andras berättelser.” Programmen går i repris 5 maj kl. 13.35 (föreläsningen) och kl. 14.30 (samtalet). Programmen ska vara textade och läggs också ut på www.urplay.se.
Vår digitala insamling av livsberättelser från personer med en funktionsnedsättning och anhöriga är i full gång. Gå in på
www.livsbild.se och läs! Ett 60-tal berättelser finns nu, de flesta som skrivit är än så länge yngre personer. Vi hoppas ni kan sprida information om sidan till era medlemmar. Den som inte kan skriva kan tala in eller teckna in sin berättelse. Den som inte vill använda datorn kan också skriva ett vanligt brev.
Vi vill gärna ta emot berättelser från funktionshinderrörelsens organisationer och föreningar också. Där har det än så länge varit alltför få som bidragit. Vi hoppas ni kan sprida information till era föreningar och också skriva själva. Det är en viktig del av det svenska kulturarvet som är värdefullt om vi kan samla in så här, dels för att allmänheten lätt kan läsa på sidan men att det också sparas i Nordiska museets arkiv.
Dessutom kommer vi inom kort att starta en ny flik, ”Vad föreningar har betytt för mig”, där vi efterlyser personliga berättelser om vad föreningen har betytt för individen. Det blir också en sorts föreningshistoria som är värdefull. Sprid gärna kunskap om att detta är på gång!
Vänliga hälsningar
Margareta Persson, , margareta.persson@nordiskamuseet.se
Diana Chafik, diana.chafik@nordiskamuseet.se
Erika Wermeling, webbredaktör Livsbild, erika.wermeling@nordiskamuseet.se
Inga kommentarer.