Logga in
 
Skicka per e-post

Hjälp för inloggning

  • För att få tillgång till ditt lösenord anger du din e-postadress i inloggningsrutan.
  • Lösenordsfältet lämnar du tomt.
  • Fyll i kryssrutan "påminnelse av lösenord".
  • Klicka logga in och vänta sedan på ditt lösenord som automatiskt skickas till din e-postadress inom ett par minuter.
 
2021-07-28 03:55:48
3
7055--45
2223b8fc067ee46d4644413c3e700b5b
Tillbaka

TV-tips!, 24 april

Projektet Handikapphistoria i kulturarvet, HAIKU, hade en upptaktskonferens den 22 mars om Livsbild, en insamling av livsberättelser. Vårt projekt drivs av Handikapphistoriska föreningen och Nordiska museet.
Tisdag 24 april sänder Kunskapskanalen i SVT från vår konferens. Under ”UR Samtiden” visar man kl. 16.00: Livsbilder: ”Tolererad, respekterad och erkänd”, föreläsning av etnologen Oscar Pripp. Kl. 16.55 sänds ett samtal med Bengt Lindqvist, Maria Johansson, Lolo Danielsson och Hans Bergström med Gabriella Ahlström som samtalsledare; ” Betydelse av egna och andras berättelser.” Programmen går i repris 5 maj kl. 13.35 (föreläsningen) och kl.  14.30 (samtalet). Programmen ska vara textade och läggs också ut på www.urplay.se.

Vår digitala insamling av livsberättelser från personer med en funktionsnedsättning och anhöriga är i full gång. Gå in på www.livsbild.se och läs! Ett 60-tal berättelser finns nu, de flesta som skrivit är än så länge yngre personer. Vi hoppas ni kan sprida information om sidan till era medlemmar. Den som inte kan skriva kan tala in eller teckna in sin berättelse. Den som inte vill använda datorn kan också skriva ett vanligt brev.

Vi vill gärna ta emot berättelser från funktionshinderrörelsens organisationer och föreningar också. Där har det än så länge varit alltför få som bidragit. Vi hoppas ni kan sprida information till era föreningar och också skriva själva. Det är en viktig del av det svenska kulturarvet som är värdefullt om vi kan samla in så här, dels för att allmänheten lätt kan läsa på sidan men att det också sparas i Nordiska museets arkiv.

Dessutom kommer vi inom kort att starta en ny flik, ”Vad föreningar har betytt för mig”, där vi efterlyser  personliga berättelser om vad  föreningen har betytt för individen. Det blir också en sorts föreningshistoria som är värdefull. Sprid gärna kunskap om  att detta är på gång!

Vänliga hälsningar  
Margareta Persson, , margareta.persson@nordiskamuseet.se
Diana Chafik, diana.chafik@nordiskamuseet.se
Erika Wermeling, webbredaktör Livsbild, erika.wermeling@nordiskamuseet.se
 

Kommentarer


Inga kommentarer.